26
januari
2021
|
09:00
Europe/Amsterdam

Overname HEMA afgerond eerste week februari

Samenvatting

• Officiële overname HEMA door Parcom en Mississippi Ventures verwacht in week van 1 februari 
• Saskia Egas Reparaz benoemd tot nieuwe CEO 
• Huidige CEO Tjeerd Jegen blijft aan tot komst Saskia Egas Reparaz 
• Nieuwe Raad van Commissarissen van HEMA

Het consortium van Parcom en Mississippi Ventures1 maakt vandaag bekend dat de definitieve overname van HEMA naar verwachting in de week van 1 februari zal plaatsvinden. De benodigde goedkeuring van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor de overname van HEMA is verleend. Ook heeft de Ondernemingsraad van HEMA een positief advies gegeven over de voorgestelde kapitaalstructuur. Een dezer dagen wordt ook het definitieve besluit van de Europese Commissie verwacht. Vanaf dat moment is voldaan aan alle noodzakelijke voorwaarden voor de transactie met HEMA2 en de HEMA Secured Bondholders3. Met de nieuwe eigenaren krijgt het oer-Hollandse merk HEMA de stabiliteit en ruimte voor een gezonde toekomst en een nieuwe strategische groeifase. Tjeerd Jegen heeft besloten dat dit een natuurlijk moment zal zijn om plaats te maken voor nieuw leiderschap. Saskia Egas Reparaz zal hem opvolgen als CEO van HEMA op een nader te bepalen datum. Ook de Raad van Commissarissen van HEMA wordt nieuw bezet.

 

Saskia Egas Reparaz is afkomstig van Ahold Delhaize, waar zij op dit moment de functie van CEO van drogisterijketen Etos bekleedt en lid is van het Europese leadershipteam van Ahold Delhaize. Op succesvolle wijze heeft zij de laatste jaren Etos helpen ontwikkelen tot toonaangevend omnichannel-merk met een sterke onlinepositie en een geheel eigen uitstraling. Saskia Egas Reparaz wordt breed gewaardeerd om haar verbindende kwaliteiten en klantgerichte, innovatieve aanpak die groei vooropstelt. Zij is ruim twintig jaar werkzaam geweest bij Ahold Delhaize.

 

Rustiger vaarwater 
Parcom en Mississippi Ventures laten weten veel vertrouwen in Egas Reparaz te hebben en het nieuwe leiderschap dat met haar komst wordt binnengehaald. Tevens geven zij aan dat zij met respect en waardering hebben mogen ervaren hoe Tjeerd Jegen als een professioneel leider met een ongekende drive HEMA door onzekere tijden heeft weten te leiden en HEMA heeft weten te brengen waar het nu staat. 

 

Tjeerd Jegen, CEO HEMA: “We hebben de afgelopen jaren met z’n allen keihard gewerkt om HEMA in rustiger vaarwater te brengen en daar zijn we nu in geslaagd. Hoewel onze winkels op dit moment nog gesloten zijn en de pandemie het dagelijks leven vrijwel stil heeft gelegd, ben ik ervan overtuigd dat we ook hier uit zullen komen. Er staat een nieuw tijdperk voor de deur, waarin ruimte is voor groei en ontwikkeling. Dit is dan ook een natuurlijk moment om plaats te maken voor nieuw leiderschap.”

 

Raad van Commissarissen 
Pieter Haas zal bij HEMA worden benoemd tot nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC). Pieter is daarnaast actief als commissaris en investeerder bij diverse ondernemingen. Eerder werkte hij ruim 18 jaar bij MediaMarktSaturn en Metro, waarvan 5 jaar als CEO MediaMarktSaturn. Pieter brengt een enorme hoeveelheid internationale retailkennis en bestuurlijke ervaring mee. Hij neemt binnen de RvC de voorzittersrol over van Wilco Jiskoot die, net als huidig commissaris Ronald van de Vis, als lid van de RvC bij Hema betrokken zal blijven. Daarnaast zullen namens de nieuwe aandeelhouders Ton van Veen (Mississippi Ventures) en Bas Becks (Parcom) zitting nemen in de RvC.

 

Vertrouwen in de toekomst 
De komende tijd worden de plannen voor HEMA verder uitgewerkt. Het spreekt voor zich dat op dit moment alle aandacht er vooral op gericht zal zijn om het bedrijf gezond door de coronacrisis te leiden. Ondanks de aanhoudende onzekerheid over de duur van de huidige lockdown en de heropening van de winkels, benadrukken alle betrokkenen dat zij veel vertrouwen hebben in de toekomst van het winkelbedrijf.

Boilerplate

1 Het consortium bestaat voor 50% uit de Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom Capital Management en voor 50% uit Mississippi Ventures B.V. van de familie Van Eerd. 
2 Het winkelbedrijf HEMA B.V. (HEMA, of de ‘Vennootschap’ en samen met haar dochterondernemingen: de ‘Groep’) 
3 HEMA Senior Secured Bondholders (de ‘Obligatiehouders’), in deze vertegenwoordigd door een meerderheidsgroep, bekend als de ‘Ad Hoc Groep’.

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met: 

 

Namens het consortium van Parcom en Mississippi Ventures: 

 

Namens Mississippi Ventures 
Claire Trügg 
Telefoon: +31623403457 
E-mail: claire.trugg@jumbo.com 

 

Namens Parcom 
Sabine Post-de Jong 
Telefoon: +31639576367 
E-mail: sabine.post@confidantpartners.com

deel deze release