HEMA geschiedenis

HEMA Groote Oord 1968HEMA bestaat al bijna 100 jaar. Tot 1926 waren warenhuizen vooral gericht op welgestelde mensen, en de rest van de bevolking moest iedere cent omkeren. Het meeste winkelpersoneel sprak Frans.  Maar toen kwam HEMA. Iets totaal anders. Oprichters Leo Meyer en Arthur Isaac wilden een warenhuis openen voor ‘gewone’ mensen. Een winkel voor iedereen. Op 4 november 1926 opende de eerste winkel van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, oftewel HEMA, in de binnenstad van Amsterdam. Waar je stuiver een dubbeltje waard is. Vol met alledaagse spullen. Een bord, zeep of handdoek voor niet te veel geld. En dat slaat aan.

 

 

HEMA geschiedenis

kwaliteitsslag
Vanaf 1958 groeide HEMA snel met nieuwe winkels door het hele land. Samen met franchisenemers, als eerste franchiseorganisatie in Nederland. In de jaren 60 gaat het goed met Nederland. In de keuken maken traditionele gerechten plaats voor meer de exotische zoals paprika en ananas. En in de woonkamer komt via de televisie de hele wereld binnen. De ruimere portemonnee vraagt om betere huishoudspullen, én meer gemak. Want vrijetijd is de nieuwe luxe. Dus daar is HEMA met antwoord. Een flinke kwaliteitsslag en nieuwe categorieën. En de timing is top. Handoeken, mixers en nieuwe make-up gaan van mond-tot-mond.  

HEMA ketelbinkieeigen ontwerp met liefde gemaakt 
Maar het oog wil ook wat. Nederland krijgt smaak, mede dankzij HEMA. Want met Nederlands design zijn we onze tijd ver vooruit. Eigen ontworpen producten met liefde gemaakt. Iconisch en betaalbaar. Mooie spullen, praktischer én het gaat langer mee. HEMA laat iedereen ontdekken dat een prullenbak of een pan ook mooi kan zijn. En dat je ook vrolijk kan worden van een paraplu. Het leven wordt steeds mondialer. Producten en winkelketens vanuit de hele wereld ontdekken Nederland. En andersom. Want we trekken met z’n allen Europa in. Dus breidt HEMA ook uit naar het buitenland. Eerst in België (sinds 1984) en later ook in Duitsland (2002), Luxemburg (2006), Frankrijk (2009) en Oostenrijk (2018).

 

2020-huiseen beter alledaags leven
Uiteraard beweegt HEMA mee met de tijd en zijn we ook online actief met webwinkels in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Met producten die praktischer, mooier en beter zijn.

 

Al bijna 100 jaar streeft HEMA naar een beter alledaags leven in een mooiere wereld. Elke dag, ieder seizoen, het hele jaar door. Voor iedereen. HEMA is en blijft de klok rond compleet in alledaags.

 

Dat maakt HEMA - écht HEMA.

 

Nieuwsgierig naar meer historische feiten? Lees dan hier meer over de geschiedenis van HEMA.