beleidsdocumenten mensenrechten

HEMA werkt samen met leveranciers om goede producten te ontwerpen en maken die langer meegaan. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van ons beleid om arbeidsomstandigheden continu te verbeteren. Wij houden onze productielocaties daarom goed in de gaten en werken met een aantal beleidsdocumenten om in alle productielocaties in hoog risicolanden aan onze development approach te voldoen. 

 

Code of conduct 

Ons succes hangt af van onze klanten. Daarom doet HEMA haar uiterste best om aan de behoeften van onze klanten te voldoen of deze te overtreffen. HEMA biedt haar klanten een goede service en staat open voor feedback, suggesties en aanbevelingen. De gedragscodes die hierbij horen zijn te vinden in de ‘Code of Conduct’

 

HEMA Human rights and environmental due diligence statement

HEMA werkt volgens de OESO-richtlijnen voor Human rights and environmental due diligence. In dit statement  vertellen hoe wij de richtlijnen implementeren en borgen binnen HEMA. De richtlijnen bevatten 6 stappen die we in dit statement stap voor stap toelichten. Daarnaast identificeren we prioriteiten en stellen we een plan van aanpak op. In het statement alvast een aantal ambities. In ons duurzaamheidsverslag zullen we de voortgang communiceren.

 

Amfori 

Sinds 2003 is HEMA lid van Amfori. Na een samenwerking van een jaar vragen wij fabrieken in hoog risicolanden een BSCI audit in te plannen. Als een productielocatie in een hoog risicoland bij de start van de samenwerking al een geldig SA8000-certificaat heeft, waarderen we de inspanningen van de productielocatie en worden zij uitgezonderd van onze initiële audit voor mensenrechten en milieu-impact. 

 

klachtenmechanisme 

We werken aan externe klachtenmechanismen, zodat werknemers in de keten misstanden kunnen melden via externe kanalen. Amfori rolt na een succesvolle pilot vanaf 2023 het programma Speak for Change uit en HEMA werkt samen met leveranciers om hierbij aan te sluiten. 

Daarnaast is sinds 2013 HEMA ondertekenaar van het International Accord (voorheen Bangladesh Accord) en sinds 2023 het Pakistan Accord