Eindhoven,
31
oktober
2022
|
15:00
Europe/Amsterdam

winnaar HEMA (her)ontwerpwedstrijd bekend; Aldo van Zee met de DUO-fles

de publieksprijs gaat naar Pim Smit met de regentak

winnaars publiek en juryprijs

Aldo van Zee uit Houten is met de DUO-fles de winnaar van de 32e HEMA ontwerpwedstrijd. Dit jaar stond de wedstrijd in het teken van herontwerpen, met als opdracht; herontwerp een bestaand (HEMA) product of vind een duurzame oplossing voor een alledaagse uitdaging, met een focus op ‘gaat langer mee’. Winnaar de DUO-fles heeft volgens de jury mooi ingespeeld op een nieuwe wetgeving die er in 2023 aan komt. De publieksprijs gaat dit jaar naar de regentak van Pim Smit uit Sint-Oedenrode, met 29% van de stemmen de grote favoriet bij het publiek. De winnaars zijn bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

 

Juryprijs 
De jury is unaniem van mening dat de DUO-fles van Aldo van Zee een volwassen ontwerp is, waar echt gekeken is naar hergebruik. Een ontwerp met een innovatieve oplossing voor de komende wetswijzigingen rondom wegwerpbekertjes.  Het winnende ontwerp maakt gebruik van de HEMA waterfles en Aldo van Zee heeft dit weten om te zetten naar de DUO-fles. 
 

HEMA duofles

de DUO-fles - Aldo van Zee
Een waterfles, omhuld door een afschuifbare koffiebeker. Zo heb je niet alleen altijd je waterfles, maar ook altijd je koffiebeker mee. Dat scheelt wegwerpbekers!

HEMA regentak

de regentak - Pim Smit
Voor iedereen die geen plek heeft voor een regenton: de regentak! Een letterlijke aftakking van je regenpijp, om je gieter aan te hangen en op die manier te vullen. Gieter vol? Dan kan de regentak worden dichtgedraaid.

32e HEMA ontwerpwedstrijd 
Sinds 1983 organiseert HEMA de ontwerpwedstrijd om ontwerptalent een podium te geven. Eerdere edities leverden inmiddels iconische producten op, zoals le lapin fluitketel, het tuit servies en de ketelbinkie waterkoker die nog steeds onderdeel is van het assortiment. 
Passend bij de nieuwe strategie van HEMA stond de wedstrijd dit jaar in het teken van herontwerp. 

Milou Pikaart, Head of Design bij HEMA : “HEMA streeft naar een beter alledaags leven in een mooiere wereld. Hiervoor ontwerpen wij producten die mooier, praktischer en beter zijn maar ook garant voor een lange levensduur. Wij willen dus ook producten herontwerpen die langer meegaan, zoals een kaasschaaf met tien jaar garantie of een speelgoedtrein die drie generaties overleeft. Daarvoor gaan we onze klanten helpen voor, tijdens en na gebruik van producten. Dat doen we door goede materialen te gebruiken, adviezen te geven over onderhoud en wat je na gebruik met een product kunt doen.” 

De jury van de ontwerpwedstrijd bestaat uit Lex Pott (designer), Eben Badu (co-founder The New Originals), Simone Post (designer) Milou Pikaart (Head of Design HEMA) en Wilma Veldman (Chief Product Officer HEMA).