25
mei
2021
|
09:00
Europe/Amsterdam

HEMA start pilot textielinname

Van handdoek tot kleding kan je nu inleveren in 24 filialen

Vanaf nu is het mogelijk om gebruikt textiel in te leveren bij HEMA. In 24 filialen zijn inleverpunten te vinden, waar klanten hun oude kleding en overig textiel zoals handdoeken en gordijnen kunnen achterlaten. HEMA werkt hierin samen met Wolkat, een Tilburgs familiebedrijf in textielrecycling. HEMA stimuleert op deze manier hergebruik van grondstoffen waardoor de impact op de natuur van productie van nieuwe grondstoffen verkleint. De uiteindelijke ambitie is om met het ingeleverde textiel nieuwe producten te maken voor HEMA collecties. Om mensen aan te moedigen oud textiel niet weg te gooien maar in te leveren, geeft HEMA bij de start van de pilot tien procent korting op een artikel uit de textiel- of kledingcollectie* van HEMA. 

 

Eva Ronhaar, director sustainability en innovation bij HEMA: “Bij HEMA zorgen we ervoor dat bij de aanschaf van dagelijkse producten de duurzame keuzes al voor de klant zijn gemaakt. Daarmee kunnen we veel impact maken. Maar duurzaamheid gaat verder dan dat: een duurzaam dagelijks leven zit er juist ook in hoe we als maatschappij omgaan met producten. Dat we een product dat we niet meer gebruiken niet als afval zien maar als grondstof voor iets anders. Aan die bewustwording kunnen wij als HEMA een bijdrage leveren. Wist je dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks bijna zes kilo aan textiel in de afvalbak doet? Daarom zijn we trots dat we, samen met Wolkat, onze klanten gaan helpen om kleding of ander textiel dat niet meer gebruikt wordt, een nieuw leven te geven. We willen het leuker en makkelijker maken om duurzamere keuzes te maken.”

 

duurzame productkeuzes
HEMA werkt stap voor stap aan het verduurzamen van het assortiment en streeft ernaar in de toekomst steeds meer circulair te opereren. Het inzamelen van textiel is een voorbeeld van hoe HEMA de impact op de natuur wil verkleinen. Door oude materialen te hergebruiken, zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig.

 

Gerecyclede materialen zijn overigens niet nieuw voor HEMA; eerder introduceerde het al een bed- en badtextielcollectie gemaakt van een combinatie van katoen en polyester van gerecyclede PET flessen. Ook zijn de koffers en een groot deel van de verpakkingen van de bodycare-producten (deels) van gerecycled materiaal. Daarnaast wordt al het katoen dat gebruikt wordt sinds 2019 duurzaam ingekocht, volgens één van de drie duurzaamheidsstandaarden; Better Cotton Initiative (BCI), biologisch gecertificeerd katoen via Organic Content Standard (OCS) en de Global Organic Textile Standard (GOTS). HEMA gaat daar nu meer gerecycled textiel aan toevoegen.

 

*de precieze voorwaarden voor korting zijn te vinden op de inleverpunten in de deelnemende HEMA filialen.

deel dit bericht