Amsterdam,
16
maart
2023
|
13:37
Europe/Amsterdam

HEMA-hemd wordt fashion item door modeontwerper Duran Lantink in Parijs

deel dit bericht

Samenvatting

Modeontwerper Duran Lantink laat deze week in zijn allereerste show op de Paris Fashion Week het basic HEMA-hemd terugkomen. Hij verwerkte het hemd in zijn creatie die zaterdag 4 maart wordt gepresenteerd op de Parijse catwalk. Het designerstuk werd gemaakt van een tweedehands HEMA-hemd, Lantink gebruikt bij voorkeur vintage, tweedehands en deadstock items voor zijn collecties. Deze duurzaamheidsgedachte sluit goed aan bij de ambitie van HEMA om met bewuste materialen goede producten te maken die langer meegaan. De retailer steunt Lantinks ambitie om duurzame fashion te maken van dagelijkse mode en vindt het belangrijk om jong creatief talent te steunen. Daarom sponsort HEMA de SpringSummerFallWinter show van de opkomend ontwerper in Parijs. 

Duran Lantink_fw23_runway_press_look07 blauw

Designerstukken van dagelijkse (onder)mode


Duran shopt als designer al van kinds af aan in andermans kledingkast. De basis van zijn werk zijn vintage items en overstock. De designer streeft ernaar nooit iets nieuws aan te schaffen om tot zijn creaties te komen. Lantink werkt met zowel high-end fashion- als mainstream merken. “Het basic HEMA-hemd is absoluut iconisch en verdient een plek in mijn eerste show tijdens de Paris Fashion Week”, aldus Duran Lantink. 

 

Duurzame fashion 


“Wij vinden het heel bijzonder dat de HEMA-ondermode in de schijnwerpers wordt gezet in de show van Duran. Dit bewijst maar weer eens dat tijdloos design nooit uit de mode raakt. Kloppend aan dit initiatief is dat Duran onverkochte of tweedehands producten omtovert tot fashion items, een goed voorbeeld dat HEMA-mode langer meegaat”, zegt Eva Ronhaar (directeur Duurzaamheid HEMA). 

Al eerder werd Duran geïnspireerd door een HEMA-item, zo gebruikte hij vorig jaar onverkochte gele truien in één van zijn creaties. Wat er na de show met het gedesignde hemd gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Vooralsnog zal deze niet te koop worden aangeboden. 

 

Over Duran Lantink 


Duran Lantink is een Nederlandse ontwerper, gevestigd in Amsterdam. Na gestudeerd te hebben aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut – waar hij in 2017 afstudeerde – heeft Lantinks speelse, inclusieve visie op de toekomst van duurzame mode hem al op de shortlist gebracht voor de LVMH Prize 2019. Met zijn innovatieve benadering van upcycling, maakt Lantinks zero-waste-filosofie gebruik van geliefde kledingstukken en zogenoemde deadstock-materialen, om vooruitstrevende mode te creëren die zowel urgent als ethisch is. 

Na internationale aandacht te hebben gekregen voor de iconische 'vagina'-broek die hij in 2018 maakte voor Janelle Monáe's' PINK'-muziekvideo, is Lantink stukken gaan ontwerpen voor onder meer Billie Eilish, Beyoncé en Solange.