30
april
2021
|
09:00
Europe/Amsterdam

HEMA Foundation verlegt focus naar Social Design

Social Designer Tabo Goudswaard treedt toe tot bestuur HEMA Foundation

De HEMA Foundation, opgericht in 2018, is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen aan het dagelijks leven. Vanaf dit jaar zal de focus van de Foundation liggen op het stimuleren van de inzet van Social Design. Door met een ontwerpbril én in co-creatie met betrokkenen te kijken naar maatschappelijke vraagstukken, kom je tot vernieuwende handelingsmogelijkheden om je dagelijkse leven anders en beter in te richten. Opkomende en gevestigde designers werken aan vernieuwende ideeën voor deze uitdagingen. Het bestuur en team van de HEMA Foundation zijn buitengewoon verheugd om Tabo Goudswaard (kunstenaar en Social Designer) te verwelkomen als bestuurslid van de Foundation.

 

De afgelopen drie jaar lag de focus van de Foundation op het creëren van bewustwording en versterken van projecten rond het thema taalvaardigheid bij kinderen. De focus voor de komende jaren is vooral gericht op de snel veranderende samenleving en de daarbij horende maatschappelijke vraagstukken. De HEMA Foundation gelooft dat Social Design een krachtig middel is in de strijd om meer mensen een volwaardige deelname aan de maatschappij te bieden. En zet zich er voor in dat het betrekken van social designers bij maatschappelijke uitdagingen ‘gewoon’ wordt.

 

Tabo Goudswaard - kunstenaar, social designer en onafhankelijk bestuurslid - over zijn toetreding tot het bestuur en de nieuwe koers: “Social Design is een groeiend vakgebied waarin creatieve professionals werken aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Voor de omgang met deze vraagstukken ontwerpen Social Designers nieuwe handelingsperspectieven met en voor betrokkenen, gebaseerd op gedeelde waarden. De Hema Foundation wil dit vakgebied versterken en zo de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving vergroten. HEMA is er voor iedereen en heeft een grote staat van dienst op het gebied van design. Fantastisch dat zo’n sterk merk Social Design gaat omarmen. Dat belooft veel moois!”

 

drie strategische programma’s 
De jaarlijkse HEMA Foundation Design Accelerator is een opleidings- en coachingsprogramma van negen maanden waarin opkomend (ontwerp)talent worden opgeleid tot ondernemende social designers. Zo leren zij hoe zij hun ontwerp vaardigheden en mentaliteit kunnen inzetten voor maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast ontwikkelt de HEMA Foundation dit jaar een programma om opkomende social designers te verbinden aan concrete maatschappelijke vraagstukken van partnerorganisaties. Later dit jaar starten de eerste pilots. Ten slotte wil de HEMA 2 Foundation het vakgebied Social Design op de kaart zetten door opkomende designers, organisaties en geïnteresseerden te enthousiasmeren en samen te brengen met een jaarlijks Social Design Festival.

 

design en HEMA
HEMA maakt sinds 1926 het dagelijks leven beter, leuker en makkelijker voor iedereen. Met slimme producten die een glimlach op je gezicht toveren met het typische HEMAdesign dat je van ons gewend bent. In 2021 is dat nog steeds waar we voor staan. Tegelijkertijd verandert de wereld om ons heen sneller dan ooit. Met de Foundation willen we een positieve bijdrage leveren aan de uitdagingen waarmee we dagelijks worden geconfronteerd. Daarom ontwikkelen we steeds meer duurzame producten en oplossingen. 

deel dit bericht